Pesach on kotikokille haasteellista ja ihastuttavaa aikaa. Paljon hedelmiä, paljon vihanneksia ja etenkin matsaa!

Tämän vuoden hittiruoat kehitettiin kokonaisesta matsasta, koska Aville tuli niin uskomattoman vähän matsajauhoja.
------------------------------------
Matsa - lasagne

Kokonaiset matsalevyt
tomaattimurskaa
tuoreita yrttejä
sipulia
valkosipulia
mustapippuria rouhittuna
sieniä, kalaa, raastettua porkkanaa tai lihaa... ihan mitä haluaa ja joka on kosher le pesach.
sipulikeittojauhetta (saa Avilta)
ketsuppia
öljyä

sekoita tomaattimurskaan silputut sipuli, revityt yrtit, ketsuppi ja sienet. levitä öljyä vuoan pohjalle, jonka jälkeen tomaattiseosta. Taittele matsa levystä  kerros  vuokaan ja peitä  se  tomaatti - sieni seoksella taas. täytä  kerroksittain kunnes  vuoka on täynnä. jos matsa jää päällimmäiseksi paina sitä kunnes tomaattimehu pursuaa ylimmän matsan päälle. Paista uunissa vajaassa 200 asteessa noin puoli tuntia. Tämä ei ole pitkään säilyvä, sillä matsan rakenne menee limaiseksi säilytettäessä.Näppärä työeväs kuitenkin

-------------------------------
Lohi-matsa piirakka

3 levyä matsaa
150 g voita
1,5 dl maitoa
1 kananmuna
suolaa

murskaa levyt, nypi voi sekaan, mausta suolalla. sekoita maito ja kananmuna hyvin yhteen ja kaada matsapalasten sekaan. Taputtele seos tasaiseksi voideltuun vuokaan ja paista  parikymmentä minuuttia vajaassa 200 asteessa .

150 g lohta
1 dl kermaa
kananmuna
raastettua kesäkurpitsaa (noin 100g)
silputtua sipulia 2 kpl
valkosipulia
mustapippuria
mietoa chilirouhetta
sipulikeittojauhetta
suolaa

sekoita täyteen ainekset yhteen ja levitä paistetun pohjan päälle. paista uunissa kunnes täyte on kiinteää ja kauniin värinen - eli noin 200 astetta ja 20 minuuttia

----------------------

hedelmämarenkitorttu

75 g saksanpähkinöitä
75g mantelijauhetta
20 g voita
2 kananmunankeltuaista

hienonna pähkinät morttelissa, sekoita mantelijauheen joukkoon ja nypi voi joukkoon. lisää keltuaiset ja taputtele taikina voideltuun vuokaan.

persikkaa
ananasta
rusinoita
makeaa valkoviiniä (Yarden Heightswine, 18,88€ Alkon tilausvalikoima)
kardemummaa
sokeria
appelsiini pieninä paloina

liota hedelmiä viinissä ja sokerissa

2 valkuaista
sokeria, vaniljasokeria

vatkaa valkuaiset vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla

valuta hedelmät, levitä pähkinäpohjan päälle ja levitä marenki päälle. Paista kuumassa uunissa, kunnes marenki saa kauniin värin.
-----------------------------

suklaa matsa kakku

2 rkl kaakaojauhetta (Van Houten)
200g voita
2 dl sokeria
vaniljasokeria
kananmuna
1,5 dl matsajauhoja
kosher le parve leivinjauhetta (saa Avilta)

vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna ja vatkaa lujasti. lisää kaakaojauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri ja matsajauho. paista tasaisessa vuoassa 200 asteessa noin 30 - 40 min. tarjoile sokeroitujen marjojen ja kerman kanssa. Matsakakut ovat yleensä karhean kuivia, joten kerma kostuttaa ne herkullisiksi, kun kermavaahto jättää kostuttamisen täysin väliin.
----------------------

Parsa peruna keitto

öljyä
nippu valkoista parsaa kuorittuna ja pieniksi paloiksi pilkottuna
2- 3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl sipulikeittojauhetta
5 dl vettä
3 -4 dl perunasosetta
mietoa chilirouhetta
mustapippuria rouhittuna
suolaa
anjovisfile pienen pieneksi silputtuna
(kermaa)
oliivisilppua tarjoilun yhteydessä

kuumenna öljy kattilanpohjalla. kuullota sipulit, lisää parsasilppu ja sekoittele hetki. lisää sipulikeittojauhe, vesi ja chilirouhe. anna kiehua 10 minuuttia. Parsojen pehmennettyä lisää perunasose, anjovissilppu, pippuri ja suola. Lisää nestettä tarvittaessa ja oman valintasi mukaan joko vettä, maitoa tai kermaa. Kuumenna kiehuvaksi sekottaen (perunasosekeitto tarttuu mukavasti kattilanpohjaan ilman sekoittamista). Tarjoile oliivisilpun kanssa.

-------------

matsakugel

rusinoita
kardemummaa
sokeria
vaniljasokeria
voita
kananmuna
maitoa
matsalevyjä

silppua matsalevyt kulhossa ja peitä matsapalat maidolla ja anna seoksen seistä yönyli. Aamulla lisää sokerit, rusinat, kardemumma, vispaa sekaan kananmuna. voitele vuoka reilusti voilla ja kaada seos vuokaan. muutama voipala vielä päälle. Paista puolisentuntia 200 asteessa. namm....

-------------