Tänään tulee kaksi ystävääni kylään. Aivan sattumalta, aivan toisistaan
tietämättä ja eri puolilta Suomea. Todella kivaa, tämä piristää
mukavasti Lomalesken osaani ja Miehen viimeisiä poissaolopäiviä.
Ajattelin hemmotella ystäviäni kulinaristisella maailmanympärimatkalla.
Hiukan suomea, ranskaa, japania, afrikkaa, italiaa, chileä... Samalla
ajattelin vuodattaa ja hyödyntää juuri saamaani viinikoulutustani
ensimmäisen kerran itsenäisesti ja julkisesti. Jännittää etenkin tuleva
tuomarin arviot ja kommentit - kuinka paljon menenkään metsään?
Ensin aperatiivi venäläisittäin:
vodka shot, suolakurkkua ja hunajaa.
Alkupaloina on sushia:
4 erilaista makia (merilevään käärittyä riisiä ja kasviksia tms)
1) kurkkua ja wasabia (kappamaki),
2) purjoa ja munakasta
3) raakaa lohta, wasabia ja salaatin lehteä
4) grillattua munakoisoa, rucolaa ja wasabia
3 erilaista nagiria ( riisista tehty suorakuutio, jonka päällä hivenen wasabia ja raakaa kalaa tms)
1) munakas nagiri merilevänauhalla
2) lohi nagiri
3) silli nagiri
Juomana on vihreä tee ja vesi.
---------------------------
Pääruoka on valinnainen - tiedän ystävieni erilaiset ruokamieltymykset, joten teen kahta eri lajia samaan tyyliin.
Metsäsienimuhennoksella täytetty munakoiso kermaisessa kastikkeessa
tai
Soijabolognesekastikkeella täytetty munakoiso tomaattiyrttikastikkeessa
Lisukkeena keitettyjä kokonaisia ohrasuurimoita.
Viineistä.
Tomaattikastike vaatisi oikeastaan kevyempää italialaista punaista.
Ehkä joku sangiovese-rypäleestä tehty viini voisi sopia kauniisti.
Tietenkin Chianti on aina kiva tomaatin kanssa. Taidan valita siis
sangiovese pohjaisen Chiantin eli Castiglioni Chianti 2002, joka maksaa
9,98 € alkomahooliliikkeessä. Uskon tämän kantavan kauniisti
soijatomaattikastikkeen.
Munakoisolle ja sienille kyllä
toimii myös valkoiset, mutta Lontoon kokemuksesta viisastuneena
valitsen sillekin punaisen. Bordeauxin tyylinen uudesta maailmasta,
metsäsienet ovat kuitenkin tummaan lihaan rinnastettavissa
makuvahvuudeltaan ja kevytkerma pehmentää niitä vain hiukan tässä
reseptissä. Vaikka munakoiso on mieto, se kestää sienien kanssa varsin
tukevankin viinin jäämättä alle. Hapokkuus olisi tarpeen, jos tuossa
sienimuhennoksessa käyttäisi kuohukermaa ja silloin ehkä olisi
valkoviini paikallaan. sauvignon blanc- rypäleiden hapokkuus ehkä
tammitettuna tai sitten tammitettu chardonnay, joka tekisi
makumaailmasta hienostuneempaa ja pehmeämpää. Ehkä harmonisempaa.
Chardonnay tammitettuna vain voisi olla liian kermainen, liian vähän
hapokas tuohon kermaiseen kastikkeeseen, mutta sienten makuun siinä
olisi vastusta.
Mutta takaisin punaiseen viiniin. Tunnen tosi
heikosti Chilen viinejä... ehkä tuntemukseni perusteella ostaisin
edullisen Santa Helenan, mutta se tosin jättää tanniinisuudessaan suun
hiukan liian kuivaksi. Kaipaisin jotain hiukan marjaisamman täyteläistä
viiniä, joka tukisi kermaista täyteläisyyttä.Ehkä käännyn vaatimuksieni
kanssa Alkon myyjän puoleen.
------------
Sitten tietenkin tulee
juustolautanen...
Sinihomejuusto Aura, valkohomejuusto Brie, vuohenjuusto ja jokin outo
juusto. Lisukkeina hyviä oliiveja, rypäleitä, persikkaa, patonkia
ja keksejä.
Tarjoilen ohessa halpaa eteläafrikkalaista punaviiniä
2003 Roodeberg, KWV, Western Cape (n.9.90 € Alkossa ihan hyllystä noudettavissa)
Tämä on loistava viini hinta-laatu suhteeltaan, toimii ihanasti
juustojen ja oliivien kanssa. Täyteläinen, miellyttävä suussa ja
rakenne kohdallaan. Ryhdikäs, hiukan hidas avautumaan tuoksussa, muttei
mitenkään verrannollinen ranskalaisiin viineihin, joiden avautumisaika
voi olla vuorokausi, puolitoista. Lämmin kasvualue maistuu lempeänä
viinissä. Hievenen mausteisuutta, lempeää ja lämmintä neilikkaa ja
hievenen muskottipähkinää. Mausta on erotettavissa kauniisti
tammisuutta ja jotain vielä tummempaa... Erinomaisen helppo
seurusteluviini. Itseasiassa juuri minun makuni mukainen viini,
sillä siitä löytyy edullisesti rakennetta ja luonnetta vähän rikkomatta
kaunista harmoniaa.
Ja jotta ilta päättyisi makeasti,
tarjoilen vielä lasilliset portviiniä. Makeaa, täyteläistä eikä kovin
marjaista... eli valintani on Graham'sin LBV...
torstai, 21. syyskuu 2006
Kommentit