Tänään tulee kaksi ystävääni kylään. Aivan sattumalta, aivan toisistaan tietämättä ja eri puolilta Suomea. Todella kivaa, tämä piristää mukavasti Lomalesken osaani ja Miehen viimeisiä poissaolopäiviä.
Ajattelin hemmotella ystäviäni kulinaristisella maailmanympärimatkalla. Hiukan suomea, ranskaa, japania, afrikkaa, italiaa, chileä... Samalla ajattelin vuodattaa ja hyödyntää juuri saamaani viinikoulutustani ensimmäisen kerran itsenäisesti ja julkisesti. Jännittää etenkin tuleva tuomarin arviot ja kommentit - kuinka paljon menenkään metsään?

Ensin aperatiivi venäläisittäin:

vodka shot, suolakurkkua ja hunajaa.

Alkupaloina on sushia:

4 erilaista makia (merilevään käärittyä riisiä ja kasviksia tms)
  1) kurkkua ja wasabia (kappamaki),
  2) purjoa ja munakasta
  3) raakaa lohta, wasabia ja salaatin lehteä
  4) grillattua munakoisoa, rucolaa ja wasabia

3 erilaista nagiria ( riisista tehty suorakuutio, jonka päällä hivenen wasabia ja raakaa kalaa tms)
  1) munakas nagiri merilevänauhalla
  2) lohi nagiri
  3) silli nagiri

Juomana on vihreä tee ja vesi.
---------------------------

Pääruoka on valinnainen - tiedän ystävieni erilaiset ruokamieltymykset, joten teen kahta eri lajia samaan tyyliin.

 Metsäsienimuhennoksella täytetty munakoiso kermaisessa kastikkeessa
                 tai
 Soijabolognesekastikkeella  täytetty munakoiso tomaattiyrttikastikkeessa

Lisukkeena keitettyjä kokonaisia ohrasuurimoita.

Viineistä.
Tomaattikastike vaatisi oikeastaan kevyempää italialaista punaista. Ehkä joku sangiovese-rypäleestä tehty viini voisi sopia kauniisti. Tietenkin Chianti on aina kiva tomaatin kanssa. Taidan valita siis sangiovese pohjaisen Chiantin eli Castiglioni Chianti 2002, joka maksaa 9,98 € alkomahooliliikkeessä. Uskon tämän kantavan kauniisti soijatomaattikastikkeen.

Munakoisolle ja sienille kyllä toimii myös valkoiset, mutta Lontoon kokemuksesta viisastuneena valitsen sillekin punaisen. Bordeauxin tyylinen uudesta maailmasta, metsäsienet ovat kuitenkin tummaan lihaan rinnastettavissa makuvahvuudeltaan ja  kevytkerma pehmentää niitä vain hiukan tässä reseptissä. Vaikka munakoiso on mieto, se kestää sienien kanssa varsin tukevankin viinin jäämättä alle. Hapokkuus olisi tarpeen, jos tuossa sienimuhennoksessa käyttäisi kuohukermaa ja silloin ehkä olisi valkoviini paikallaan. sauvignon blanc- rypäleiden hapokkuus ehkä tammitettuna tai sitten tammitettu chardonnay, joka tekisi makumaailmasta hienostuneempaa ja pehmeämpää. Ehkä harmonisempaa. Chardonnay tammitettuna vain voisi olla liian kermainen, liian vähän hapokas tuohon kermaiseen kastikkeeseen, mutta sienten makuun siinä olisi vastusta.
Mutta takaisin punaiseen viiniin. Tunnen tosi heikosti Chilen viinejä... ehkä tuntemukseni perusteella ostaisin edullisen Santa Helenan, mutta se tosin jättää tanniinisuudessaan suun hiukan liian kuivaksi. Kaipaisin jotain hiukan marjaisamman täyteläistä viiniä, joka tukisi kermaista täyteläisyyttä.Ehkä käännyn vaatimuksieni kanssa Alkon myyjän puoleen.

------------

Sitten tietenkin tulee
juustolautanen...
Sinihomejuusto Aura, valkohomejuusto Brie, vuohenjuusto ja jokin outo juusto. Lisukkeina hyviä oliiveja,  rypäleitä, persikkaa, patonkia ja keksejä.

Tarjoilen ohessa halpaa eteläafrikkalaista punaviiniä
2003 Roodeberg, KWV, Western Cape (n.9.90 € Alkossa ihan hyllystä noudettavissa)
Tämä on loistava viini hinta-laatu suhteeltaan, toimii ihanasti juustojen ja oliivien kanssa. Täyteläinen, miellyttävä suussa ja rakenne kohdallaan. Ryhdikäs, hiukan hidas avautumaan tuoksussa, muttei mitenkään verrannollinen ranskalaisiin viineihin, joiden avautumisaika voi olla vuorokausi, puolitoista. Lämmin kasvualue maistuu lempeänä viinissä. Hievenen mausteisuutta, lempeää ja lämmintä neilikkaa ja hievenen muskottipähkinää. Mausta on erotettavissa kauniisti tammisuutta ja jotain vielä tummempaa... Erinomaisen helppo seurusteluviini.  Itseasiassa juuri minun makuni mukainen viini, sillä siitä löytyy edullisesti rakennetta ja luonnetta vähän rikkomatta kaunista harmoniaa.

Ja jotta ilta päättyisi makeasti, tarjoilen vielä lasilliset portviiniä. Makeaa, täyteläistä eikä kovin marjaista... eli valintani on Graham'sin LBV...