On ironista, että eilen lopetetin töissä ja tänään tipahteli isoja laskuja postiluukusta alas. Kipitin heti aamusta pankkiin vain todetakseni, että meneepäs taas tiukoille ensi kuussa. Täytyy toivoa perinteiseen suomalaiseen tapaan lauantaista ihmepelastusta. Osasin tosin ennakoida tätä tulevaa talousahdinkoa ja laitoin kaikki martta-tietouteni hyötykäyttöön. Olen täyttänyt pikkuhiljaa kaappeja tärkeillä elintarvikkeilla, joiden avulla pärjää tosi pitkään tiukan paikan tullen ilman kauppaan menoa. Tässä vaiheessa huomautan, että minun ainoa osaama tapa varmistaa taloudellinen tasapaino on ruoanlaitto/hamstraus. Tietenkin olisi järkevintä elää viikottain tietyn summan varassa, mutta en vain hallitse sitä. Vielä ainakaan. Toivottavasti jossain vaiheessa opin sen vielä. Mutta. Tulossa on siis paljon edullisia kotiruokaohjeita näille sivuille seuraavan kahden kuukauden ajan.

Tänään siis katselin tyytyväisenä täysiä ruokakomeroitamme. Soijatuotteet, siemenet, pavut ja kasviliemijauheet ovat tärkeimpiä pohjia ruoanlaitossamme. Lisäksi kaappia täyttävät erilaiset puurohiutaleet, mehut, pastat, jauhot ja tomaattimurskapurkit.  Kuivattuja marjoja, hedelmiä ja sieniä löytyy mausteiden vierestä. Pakastimessa on 25 gramman annoksiin pakattua hiivaa, voita ja juustoraastetta annospusseissa, seitiä ja edullisia pakastekasviksia.  Lisäksi kellarikomerossa on perunoita, naurista ja porkkanoita. Salaatit kasvavat ruukuissa ja yrtit samoin. Erikoisuutena kaapista löytyy riisipaperia kevätkääryleitä varten.

Kevät onkin näkyvissä jo valon muodossa. Miten ihmeellistä onkaan hakea Jimi hoidosta ja on vielä aivan valoisaa... Valo saa tuntemaan, että on aikaa ja voimia tehdä kotitöitä vielä vaikka kuinka paljon. Toisaalta valo saa myös ulkoilemaan entistä enemmän. On paljon mukavampaa lähteä ulos illalla lenkille, kun ei ole pimeää ja pelottavaa. Kevät on ihana asia, joten tässä ekonomisesti turvalliset Suomen keväiset kääryleet.

kuivattuja sieniä tai soijarouhetta alle 0,5 desiä
kasvisliemijauhetta
2 porkkanaa
1 sipuli (voi olla purjoa, kevätsipulia... aivan oman valintasi mukaan)
pieni nauris
300 g valkokaalta (vai onko se valkokaalia? täytyy tarkastaa sanakirjasta...)
öljyä
riisipaperia (saa ison pinkan alle 2 eurolla erikoisliikkeistä, sisältää riisijauhoa, vettä ja suolaa)
pippuria, inkivääriä, suolaa, soijakastiketta

raasta kaali, nauris, sipuli ja porkkanat. sekoita joukkoon kuivatut sienet tai esikäsitelty soija. Paista raasteet kevyesti wok-pannussa öljyn kera. Mausta soijakastikkeella, kasvisliemijauheella, pippurilla, inkiväärillä ja suolalla. Tarkista maku ja kypsyys - varo ylipaistamista!
Kostuta riisipaperi kevyesti, anna vetäytyä minuutti. Aseta ruokalusikallinen täytettä paperin yläreunan lähelle ja kääri rullalle. Eli taita ensin sivut keskelle ja rullaa ylhäältä alaspäin. Yleensä riisi paperi tarttuu itsestään  kiinni, mutta myös kananmunan valkuaista voi käyttää saumojen kiinnittämiseen.
Friteeraa rullat kuumassa öljyssä kauniin kullanvärisiksi. Valuta hyvin öljyt pois - muuten kevätkääryleiden rapeus muuttuu öljymössöksi. Tarjoile mahdollisimman pian alkuruokana tai osana ateriaa.

Täyte on muuten tosi hyvää aivan yksinäänkin tai osana jotain muuta ruokaa. Kokeile vaikka näin: paisaa raaste ja lisää loppuvaiheessa keitettyä ohraa tai riisiä. Tai paistetun raasteen sekaan kananpalasia ja currya. Tai vaikka kuivia leivänmurusia ja täytä sillä broileri. Tai vaikka paista raastetta sike paljon, syö osa siitä kevätkääryleinä, seuraavana päivänä  wokkina ja kolmantena päivänä keitä lopuista kasvispata.  Tavalla tai toisella, hyvää se on.