On ironista, että eilen lopetetin töissä ja tänään tipahteli isoja
laskuja postiluukusta alas. Kipitin heti aamusta pankkiin vain
todetakseni, että meneepäs taas tiukoille ensi kuussa. Täytyy toivoa
perinteiseen suomalaiseen tapaan lauantaista ihmepelastusta. Osasin
tosin ennakoida tätä tulevaa talousahdinkoa ja laitoin kaikki
martta-tietouteni hyötykäyttöön. Olen täyttänyt pikkuhiljaa kaappeja
tärkeillä elintarvikkeilla, joiden avulla pärjää tosi pitkään tiukan
paikan tullen ilman kauppaan menoa. Tässä vaiheessa huomautan, että
minun ainoa osaama tapa varmistaa taloudellinen tasapaino on
ruoanlaitto/hamstraus. Tietenkin olisi järkevintä elää viikottain
tietyn summan varassa, mutta en vain hallitse sitä. Vielä ainakaan.
Toivottavasti jossain vaiheessa opin sen vielä. Mutta. Tulossa on siis
paljon edullisia kotiruokaohjeita näille sivuille seuraavan kahden
kuukauden ajan.
Tänään siis katselin tyytyväisenä täysiä ruokakomeroitamme.
Soijatuotteet, siemenet, pavut ja kasviliemijauheet ovat tärkeimpiä
pohjia ruoanlaitossamme. Lisäksi kaappia täyttävät erilaiset
puurohiutaleet, mehut, pastat, jauhot ja tomaattimurskapurkit.
Kuivattuja marjoja, hedelmiä ja sieniä löytyy mausteiden vierestä.
Pakastimessa on 25 gramman annoksiin pakattua hiivaa, voita ja
juustoraastetta annospusseissa, seitiä ja edullisia
pakastekasviksia. Lisäksi kellarikomerossa on perunoita, naurista
ja porkkanoita. Salaatit kasvavat ruukuissa ja yrtit samoin.
Erikoisuutena kaapista löytyy riisipaperia kevätkääryleitä varten.
Kevät onkin näkyvissä jo valon muodossa. Miten ihmeellistä onkaan hakea
Jimi hoidosta ja on vielä aivan valoisaa... Valo saa tuntemaan, että on
aikaa ja voimia tehdä kotitöitä vielä vaikka kuinka paljon. Toisaalta
valo saa myös ulkoilemaan entistä enemmän. On paljon mukavampaa lähteä
ulos illalla lenkille, kun ei ole pimeää ja pelottavaa. Kevät on ihana
asia, joten tässä ekonomisesti turvalliset Suomen keväiset kääryleet.
kuivattuja sieniä tai soijarouhetta alle 0,5 desiä
kasvisliemijauhetta
2 porkkanaa
1 sipuli (voi olla purjoa, kevätsipulia... aivan oman valintasi mukaan)
pieni nauris
300 g valkokaalta (vai onko se valkokaalia? täytyy tarkastaa sanakirjasta...)
öljyä
riisipaperia (saa ison pinkan alle 2 eurolla erikoisliikkeistä, sisältää riisijauhoa, vettä ja suolaa)
pippuria, inkivääriä, suolaa, soijakastiketta
raasta
kaali, nauris, sipuli ja porkkanat. sekoita joukkoon kuivatut sienet
tai esikäsitelty soija. Paista raasteet kevyesti wok-pannussa öljyn
kera. Mausta soijakastikkeella, kasvisliemijauheella, pippurilla,
inkiväärillä ja suolalla. Tarkista maku ja kypsyys - varo
ylipaistamista!
Kostuta
riisipaperi kevyesti, anna vetäytyä minuutti. Aseta ruokalusikallinen
täytettä paperin yläreunan lähelle ja kääri rullalle. Eli taita ensin
sivut keskelle ja rullaa ylhäältä alaspäin. Yleensä riisi paperi
tarttuu itsestään kiinni, mutta myös kananmunan valkuaista voi
käyttää saumojen kiinnittämiseen.
Friteeraa
rullat kuumassa öljyssä kauniin kullanvärisiksi. Valuta hyvin öljyt
pois - muuten kevätkääryleiden rapeus muuttuu öljymössöksi. Tarjoile
mahdollisimman pian alkuruokana tai osana ateriaa.
Täyte on muuten tosi hyvää aivan yksinäänkin tai osana jotain muuta
ruokaa. Kokeile vaikka näin: paisaa raaste ja lisää loppuvaiheessa
keitettyä ohraa tai riisiä. Tai paistetun raasteen sekaan kananpalasia
ja currya. Tai vaikka kuivia leivänmurusia ja täytä sillä broileri. Tai
vaikka paista raastetta sike paljon, syö osa siitä kevätkääryleinä,
seuraavana päivänä wokkina ja kolmantena päivänä keitä lopuista
kasvispata. Tavalla tai toisella, hyvää se on.
tiistai, 21. helmikuu 2006
Kommentit