oikeesti väsyttää niin paljon, ettei jaksa vuodattaa mitään. asiaan vaikuttaa, että olen vuodattanut äidille sähköpostissa ainakin 5 A4-arkin verran tekstiä yhteiskunnan, yliopiston ja minun keskinäisistä näkemyseroista tyyliin "opettajaksi tai kääntäjiksi kouluttautuvat eivät tarvitse tieteen tekemisen koulutusta". mainittakoon, että opiskelen itse kasvatustiedettä ja aihe liittyy laajemmin yliopiston tämän päivän rooliin puolitieteellisten opintojen kehtoina. olen  jyrkkä tässä asiassa - mielestäni yliopistoja rasittaa liikaa se, että niiden voimavarat menevät pitkälti kouluttamiseen ja nimenomaan praktisten alojen ammattilaisten kouluttamiseen. tässä kärsivät myös opiskelijat, kun he eivät saa riittävää koulutusta ammattinsa käytännölliseen puoleen. opettajana työskenteleville ei ole mitään hyötyä gradusta "opettajaksi opiskelevien musiikkiharrastus opiskelumotivaation lähteenä" tms. eikä tämä millään tavoin vie tiedettä eteenpäin. vain pienen pieni osa graduista, etenkin kasvatustieteen graduista, luo tai tuo esille uutta tietoa, eikä vain informaatiota. äh. huomiseksi copy-paste-tekniikka saa tuoda sen vuodatukseni teille. mutta vasta yhden työhaastattelun jälkeen.

tässä on synttärien tarjoiluksi tekemäni piirakan ohje.

 
vaniljainen hedelmäpiirakka

täytekiisseli:
3 tl vaniljasokeria (ei vaniliini)
3 rkl sokeria (tai maun mukaan enemmän)
kananmuna
3 rkl perunajauhoja
3 dl maitoa
ripaus merisuolaa (hienoa)
voita nokareen verran
- sekoita kaikki ainekset kattilassa yhteen ja keitä niistä kiisseli koko ajan sekoittaen. nosta kiisseli jäähtymään . huomioi, että kiisselin pitää olla "jämäkkää". Jollei näin ole, sekoita pieneen määrään maitoa paljon perunajauhoa ja kovasti sekoittaen lisää kiisselin joukkoon.

pohja:
2,5 dl jauhoja
1 desi maitoa
2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
0,5 dl öljyä

-sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri. kaada öljy sekaan ja hiero sitä kaikkialle jauhoihin. lisää vesi ja sekoita kevyesti tasaiseksi. älä vaivaa.
- taputtele taikina jauhotettuun uunivuokaan  (halkaisija vaikka alle 25 cm). levitä päälle jäähtynyt kiisseli ja paistele piirakkaa noin 25 - 30 minuuttia 200 asteessa.

jäähdytä piirakka kaikessa rauhassa ja aseta päälle hedelmiä maun & ulkoasun mukaan ja vaikka  koristukseksi tomusokeria.