Mä en oikein ymmärrä mikä siivouksessa minua pännii eniten. Ei se ole
se työnteko, vaikka olenkin yleisesti (koti)työtä vieroksuva ihminen.
Pidän kovasti siivouksen jälkeisestä fiiliksestä. On aivan ihastuttavaa
kun koti on sen illan nätti, puhdas, ihanan tuoksuinen ja tavarat
järjestyksessä. Ehkä vain se aloittamisen kynnys... ei, ei se ole
sekään. Aloitan ihan helposti, mutta sitten jotenkin se vain jää
kesken. Tjäh, olen vain laiska ja meillä käy liian harvoin ihmisiä -
edes meidän perhe ei hengaa täällä oikeasti. Nukumme, hotkimme jotain
suuhumme ja painelemme jonnekin kauheella kiireellä. Tai vain lojumme
katsomassa televisiota. Niin no, shabbat on asia erikseen. Silloin
pelaamme pelejä, luemme kirjoja, käymme ulkona kävelyllä, syömme
hirveästi challah-leipää ja nautimme pyhäpäivän hiljaisesta rytmistä.
Osaltaan siivoamisessa ja tavaroiden järjestelyssä on varmasti kyse
kotiutumisesta. Vaikka olemme asuneet täällä jo yli vuoden, en ole
jotenkin osanut asettua aloilleni. Olen jatkuvasti pohtinut mahdollista
tulevaa muuttoa - eikä minulla ole vieläkään tauluja seinillä! Monta
laatikkoa on vielä purkamatta ja en osaa nukkua joka yö "sängyssäni".
Nyt olen kuitenkin päättänyt, että asumme tässä asunnossa jonkin aikaa,
huolimatta tästä uskomattoman korkeasta vuokrasta. Olen ilmoittanut
pojan lähikouluun, johon hän toivottavasti pääsee ja kestää kaksi
vuotta ennenkuin pojalla vaihtuu koulu. Joten vasta kahden vuoden
päästä me muutamme täältä pois. Tuntuu todella oudolta. Tähän asti olen
asunut vain 1,5 vuotta maksimissaan samassa talossa kymmenen viimeisen
vuoden aikana. Aikamoista kiertolaiselämää.
Gefilte fische on osa shabbat-ateriaa.
valkolihaista kalaa (hauki, kuha, ahven, turska)
sipuli
kuivaa vaaleaa leipää tai matza-jauhoja tai korppujauhoja
uolaa, pippuria, piparjuuritahnaa (tai ihan ektaa tavaraa), tilliä
2 kananmunaa
kasvisliemijauhetta
vettä
jauha kala ja pilkottu sipuli, kuivat leipäpalaset tasaiseksi soseeksi
monitoimikoneessa. Mausta suolalla, pippurilla, tillillä ja
piparjuurella. vatkaa taikinaan pari kananmunaa. Anna taikinan vetäytyä
jääkaapissa kelmun alla vaikka tunnin verran. Taikinan pitäisi olla
tahnamaisen jämäkkää. Laita kasvisliemi kiehumaan ja nostele kevyesti
kiehuvaan liemeen ruokalusikalla kalapalloja. käännä palloja välillä.
viitisen - kymmenisen minuuttia riittää kypsymiseen koosta riippuen.
kalapallot voi tarjoilla kylmänä tai kuumana, etenkin hunajaporkkanalanttien (tzimmes) kanssa.
erikoisen hienoja kalapalloja saa, jos vatkaa valkuaiset erikseen
kovaksi vaahdoksi ja kääntelee varovasti kalasoseen sen joukkoon.
tällöin kalapalloista tulee kuohkeampia.
torstai, 23. helmikuu 2006
Kommentit