Kypsä, kypsynyt, kypsempi, kypsänä.

Uunisipulit ovat kypsiä kun ne ovat olleet puoli tuntia 200 asteessa. Pizzan kypsyyden näke juuston sulamisvaiheesta ja kanan liha taas irtoaa luista, kun se on kypsää.
Ihmisen kypsyttä on vaikea mitata. Parhaiten oman kypsymisensä huomaa joko korvista nousevasta savusta tai valokuvien/muistojen selaamisesta. En todellakaan ollut kypsä äidiksi 22-vuotiaana, mutta kummasti siihen neljän vuoden aikana kypsyi. Nyt kaksi viimeistä vuotta on alkanut mennä jo ihan ok. Jimi on puolestaan varhaiskypsä. Lapsen sosiaaliset taidot taas määrittävät onko lapsi  koulukypsä.  Ja kouluun kypsymisen huomaa taas oppilaan turhista aktiviteeteista oppitunnin aikana.
Eivätköhän nyt aika ole kypsä esitellä päivän resepti:
keitetyt sipulit keskiaikaiseen tapaan.

sipuleita
rusinoita
rouhittua pippuria
sokeria
suolaa
1 munan keltuainen
tilkka omenaviinietikkaa

Paloittele sipulit neljään osaan, keitä pehmeiksi vedessä. Kuori vaahto pinnalta. Lisää joukkoon hyvä määrä rusinoita, puoli lusikallista rouhittua pippuria, melkoinen määrä sokeria ja hiukan suolaa, ja kun sipulit ovat kypsiä, riko munankeltuainen tilkkaseen omenaviinietikkaa, lisää se pataan. Voit myös halutessasi tehdä uppomunia sipuleiden joukkoon.