Jimi on jo pitkään niiskuttanut, mutta tänä aamuna jo pitkään nukkuminen kertoi ettei kaikki ole aivan kondiksessa.

Minä olen se joka herää viimeisenä pienessä perheessämme ja Jimin vastuullisena tehtävänä on pitää riittävästi meteliä, jotta äiti tajuaa kömpiä ylös untenmailta. Tänä aamuna heräsin pirteänä ja reippaana kummastellen tilannetta. Aamupuuron ja teen keitettyäni Jimi alkoi kammeta itseään ylös ja kävi nopeasti ilmi että asiat ovat toisin kuin normaalisti. Hän astui lattialleen jättämän legon päälle, raivostui ja huutaen heitti legon seinään ja veti perään vielä nimipäivälahjaksi saamansa leluauton joka särkyi palasiksi. Itkua, hammastenkiristystä ja käytöspohdintaa siitä tuli.

Vaatteet Jimi sai päällensä vasta yhdeksän jälkeen, kun poika oli liian väsynyt edes nostamaan kättä että ÄITI saisi laitettua paidan hänen päällensä. Turha kai sanoa, että normaalisti poika on omatoimisesti pukeutunut päiväkotivaatteisiin jo kello 8.10 mennessä, kun taas äiti käppäilee vielä yövaatteissa rintaliiviensä perään huhuillen.

Aamupala ei maistunut Jimille ja yritin pari tuntia kaikkeni saadakseni jonkun lapsenvahdiksi - edes osaksi päivää. MLL on kuulemma tämän viikon aivan täynnä - yhtään tilausta ei voida ottaa sisään. Kodinavux pyytää yli 30 euroa tunti ja vielä 4 tunnin minimiaika... ja kuuluisa rahatilanteeni on taas seuraavan huomautuksen takana: onpa kallista lastenhoitoa. Sukulaiset, tuttavat, kaverien perheet... kaikki tuli käytyä lävitse.

Lopulta huokasin syvään, peruutin tapaamiset, luennot, kaupassa käynnit ja tyydyin diagnoosiini: "poika sairas, äiti kotona". Tällaisenä päivänä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin keittää kunnon sipulinen sairaspäivän keitto.

kupillinen matzajauhoja
2 kananmuna
vettä
kanaliemijauhetta (hyvää, sellaista jossa pieniä kananpaloja mukana...)
perunoita
porkkanoita
punaisia linssejä
purjosipulia
kukkakaalta
keltasipulia
valkosipulia
punasipulia
merisuolaa (hienokiteistä)
sipulijauhetta, mustapippuria, currya
oliiviöljyä

vatkaa munien rakenne rikki kulhossa, lisää suola ja sipulijauhetta ja sekoita matsajauho vatkaten sekaan. Laita jääkaappiin turpoamaan.

kuori juurekset ja pilko kaikki kasvikset sopivan pieniksi paloiksi. kaada oliiviöljyä paksupohjaisen kattilan pohjalle ja kuulota siinä keltasipuli. laita vesi kattilaan ja lisää kiehuvaan veteen kanaliemijauhe, suola, mausteet, linssit ja porkkanapalaset. parin minuutin kuluttua perunapalaset. Viitisen minuutin kuluttua pilkotut sipulit ja kukkakaali.

kun keitto on viittä vaille valmis ota taikina jääkaapista. Tee matsa-taikinasta pieniä palloja tai kokkareita keiton pinnalle ja valele niitä liemellä. Käännä pallot kertaalleen, jotta ne kypsyvät hyvin joka puolelta.

koristele persilja- ja ruohosipulisilpulla.

Sipuli sisältää runsaasti C-vitamiinia. Sen avulla köyhät ihmiset ja merimiehet selvisivät keripukista vuosisatojen ajan.