nyt en viisastele mitään. viilistä tosin lyhyesti minua viisaammasta lähteestä.
"Viili, Suomessa ja Skandinaviassa tunnettu piimävalmiste, jolle on
ominaista rikkomaton maitosaostuma ja pinnalle kasvava nukkamainen
maitohome. Valmistetaan maidosta lisäämällä maitohappobakteerien
(->piimä) sekaviljelmää, viilinsiementä. Länsi- ja Pohjois-Suomessa
on perinteisesti valmistettu venyvärakenteista, Itä-Suomessa
lyhytrakenteista viiliä."
Faktum uusi tietosanakirja, 2005
Kotitekoinen viili
viiliä prk.
lämmennyttä maitoa prk.
pieni kulho.
puhdas ruokalusikka ja teelusikka.
puhdas haarukka.
puhtaita pieniä astioita viiliä varten.
ota muutamia lusikallisia viiliä kulhoon. ota haarukka ja vispaa
viiliä, kunnes se on juoksevaa ja siinä on kuplia. onnitteluni, olet
saanut aikaiseksi viilinsiemenen.
ota teelusikalla jokaiseen kulhoon pohjan peitoksi vispattua viiliä.
viilinsiemen - maito suhde voisi olla tuollainen... noin 0,5 rkl ja 2
desiä maitoa. levittele hiukan reunoille viiliä puolihuolimattomasti.
kaada maitoa päälle. stoppaa ennen kuin menee reunoista yli.
nosta viilinsiemenellä maustetut maitokulhot pimeään, tasaisesti
huoneenlämpöiseen paikkaan (eli vaikka ruokakaappi, ei jääkaappi) ja
peitä astiat. odottele 6 -12 tuntia. viili on valmista, kun se on yhtä
kiinteää kuin viilin pitää ollakin. siirrä viilit välittömästi
jääkaappiin.
viili säilyy kolmisen päivää jääkaapissa. tekemistäsi viileistä saa
otettua taas uuden siemenen. mutta ei ikuisesti - vain viitisen kertaa.
sitten viilinsiemen on jo niin huonoa, ettei enää toimi. osta silloin
uusi purkki kaupasta ja näin saat tuoretta, halvempaa (vaikka onhan tuo
kaupankin viili halpaa) viiliä itse tehtynä. (viili kaupasta ostettuna
n. 40 senttiä/2 dl ja maito 80 senttiä/10 desiä, eli toisella
kerralla säästää 1,20 senttiä ainakin ;-D)
itse tekemästäsi viilistä voit muuten tehdä yrtti-tuorejuustoa, jonka
ohjeen löydät täältä blogista. me välillä käytetään pahvisia mukeja
viilikupeiksi ja välillä lasisia jälkiruokakulhoja. J rakastaa viiliä
kaakaojauheen kanssa ja minä otan pari teelusikallista
ruusunmarjasosetta. välillä teemme viilistä maustamatonta tuorejuustoa
ja siitä taas juustokakkua. ohje löytyy myös blogista.
torstai, 2. maaliskuu 2006
Kommentit