nyt en viisastele mitään. viilistä tosin lyhyesti minua viisaammasta lähteestä.

"Viili, Suomessa ja Skandinaviassa tunnettu piimävalmiste, jolle on ominaista rikkomaton maitosaostuma ja pinnalle kasvava nukkamainen maitohome. Valmistetaan maidosta lisäämällä maitohappobakteerien (->piimä) sekaviljelmää, viilinsiementä. Länsi- ja Pohjois-Suomessa on perinteisesti valmistettu venyvärakenteista, Itä-Suomessa lyhytrakenteista viiliä."
Faktum uusi tietosanakirja, 2005

Kotitekoinen viili

viiliä prk.
lämmennyttä maitoa prk.
pieni kulho.
puhdas ruokalusikka ja teelusikka.
puhdas haarukka.
puhtaita pieniä astioita viiliä varten.

ota muutamia lusikallisia viiliä kulhoon. ota haarukka ja vispaa viiliä, kunnes se on juoksevaa ja siinä on kuplia. onnitteluni, olet saanut aikaiseksi viilinsiemenen.

ota teelusikalla jokaiseen kulhoon pohjan peitoksi vispattua viiliä. viilinsiemen - maito suhde voisi olla tuollainen... noin 0,5 rkl ja 2 desiä maitoa. levittele hiukan reunoille viiliä puolihuolimattomasti. kaada maitoa päälle. stoppaa ennen kuin menee reunoista yli.

nosta viilinsiemenellä maustetut maitokulhot pimeään, tasaisesti huoneenlämpöiseen paikkaan (eli vaikka ruokakaappi, ei jääkaappi) ja peitä astiat. odottele 6 -12 tuntia. viili on valmista, kun se on yhtä kiinteää kuin viilin pitää ollakin. siirrä viilit välittömästi jääkaappiin.

viili säilyy kolmisen päivää jääkaapissa. tekemistäsi viileistä saa otettua taas uuden siemenen. mutta ei ikuisesti - vain viitisen kertaa. sitten viilinsiemen on jo niin huonoa, ettei enää toimi. osta silloin uusi purkki kaupasta ja näin saat tuoretta, halvempaa (vaikka onhan tuo kaupankin viili halpaa) viiliä itse tehtynä. (viili kaupasta ostettuna n. 40 senttiä/2 dl ja maito  80 senttiä/10 desiä, eli toisella kerralla säästää 1,20 senttiä ainakin ;-D)

itse tekemästäsi viilistä voit muuten tehdä yrtti-tuorejuustoa, jonka ohjeen löydät täältä blogista. me välillä käytetään pahvisia mukeja viilikupeiksi ja välillä lasisia jälkiruokakulhoja. J rakastaa viiliä kaakaojauheen kanssa ja minä otan pari teelusikallista ruusunmarjasosetta. välillä teemme viilistä maustamatonta tuorejuustoa ja siitä taas juustokakkua. ohje löytyy myös blogista.