Jep.
Terve sielu terveessä ruumiissa, vai mitä? Eli olen "the sick one". Mieliala on korkealla, kun kokee keuhkokuumeen. Viime päivät olen nukkunut ja lukenut Harry Pottereita yskiessäni saman aikaisesti keuhkoja pihalle huonolla menestyksellä. Huomatkaa muuten, ettei enää ole päällä "pään sulattamis-romantiikka" vaihde... ;-)))
Viikonloppu oli pahin, kun vain nukuin vaikka olisi pitänyt tehdä ruokaa, viedä Poika ulos ja niin edelleen. Onneksi hän on jo iso, joten hän osaa ottaa mehua jääkaapista ja kuoria banaaneja ja tehdä voileipiä. Ja tietenkin huvittaa itseään katsomalla kaikki kielletyt ohjelmat Cartoon Networkilta :-DD Vakavasti puhuen taas pelästyi, miten vaikeassa tilanteessa kaikkien pikkulasten yh-vanhemmat ovat. Jos sairastuminen tai joku ihme halvauskohtaus iskee ainoaan aikuiseen, niin mitä tapahtuu vaikka vuoden ikäiselle lapselle? Kuinka tärkeää onkaan ympäristön tukiverkot ja päivittäiset kontaktit yksinhuoltajille! Olen viime aikoina huolestuneena seurannut, miten parin kuukauden välein lehdessä näkyy juttu "nainen /mies makasi 2 viikkoa kuolleena asunnossaan" juttuja. Suomessa enää ei ole lähimmäisestä välittämistä sillä rakastavan tunkeilevalla tavalla kuin 1960-luvulla vielä oli. (aivan kuin minulla olisi asiasta ensikäden tietoa... ) Sääli. Huolestuttavaa. Onneksi Tarja Cronberg välittää tästäkin asiasta ja vie ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi eteenpäin toisille päättäjille.

Meillä on nyt asiat paremmin. Minulla on siis antibiootit ja poikaseni aloitti viimeisen vuoden päiväkodissa ja samalla esikoulun. En taas aloita samaa "miten-aika-vieriikään"- jaarittelua vaikka mieli tekisi. Totean vain, että ostin tänään (kyllä, jaksoin käydä kaupassa tänään ja nukuin sen jälkeen 4 tunnin päiväunet) hänelle numeron 36 sisätossut. Kertokoon se kaiken. Mutta takaisin asiaan. Jaksan siis viedä aamulla pojan hoitoon ja hakea illalla. Ja ruokaa on kaapissa "lämmitä" -periaatteella. Niin, tietenkin se on perinteinen potilasruoka - kanakeitto.

kanakeitto a la jiddishe mame

1 keskikokoinen kana (kosher-kanat saa Avilta)
vettä ja paljon
5 porkkanaa
persiljaa
palsternakkaa
juuriselleri
purjoa
sipuli
0,5 desiä punaisia linssejä
2 rkl kuivattuja tatteja
perunoita
kasvislientä
pippuria
suolaa
---
matsajauhoja (Matsajauhot saa myös vain Avilta)
kananmunia
suolaa

Varaa ISO kattila. Huuhdo kana ja paloittele 2 -4 osaan. laita kattilaan niin paljon vettä että se peittää kanan kokonaan. Keittele kanaa pitkään ja kuori aina vaahdot pois. Rasvaa kertyy myös lillumaan veden pinnalle, joten ota sekin pois. Huuhdo ja kuori juurekset. Pilkkominenkin kannattaa. vedä ne kanan sekaan keittoon liemen kanssa ja lisää mausteet ja muut ainekset. Tarkista  kasvisliemen suolapitoisuus ja jos (tuskinpa, mutta jos) olet käyttänyt kosher kanaa, niin sehän on jo valmiiksi suolattu. Harkitse suolan määrä makutottumusten mukaan. Anna keiton porista. Helppoa.

Sekoita matsajauhoon suolaa ja yksi kananmuna. Anna turvota jonkin aikaa jääkaapissa tms. Pyörittele massasta noin pallon näköisiä kakkaroita ja laita lähes valmiin keiton päälle liemeen kypsymään. Käännä kun ne ovat toiselta puolelta kypsän oloisia.  Huom. jollei sinulla ole matsajauhoja, niin korppujauhot ovat suurin piirtein samantyyppisiä tai vetäise tehosekoittimessa voileipäkeksejä karheaksi murskaksi.

Ja kun keitto on valmista se on... taivaallisen hyvää!