Tänään huomasin hurjan virheen Pottereissa. Tai siis eihän tämä ole ensimmäinen - muunmuassa King's Crossin asemahan on kuvattu vääränlaiseksi. Mutta eilen huomasin että Liekehtivän Pikarin lopussa Harry EI näe thesteral-otuksia (huom. luen englanninkielellä kirjat, joten Kaparin suomennokset eivät ole aivan tuttuja), mutta näkee ne viidennen lukukauden alussa. Thesteralin näkee vain jos on nähnyt kuoleman, kuten Harry näki Cedricin kuoleman Liekehtivässä pikarissa. Silti hän aivan kirjan lopussa saatteli Krumin "hevosittomille vaunuille" ja meni niillä itsekin junalle. Mie en ainakaan selailemalla löytänyt selitystä Feeniksin killan sivuilta. Mutta löysin kyllä Rowlingin kootuista selityksistä vastauksen tähän. "Liekehtivät pikarin lopussa lähetimme Harryn kotiinsa maseentuneempana kuin koskaan aiemmin Tylypahkasta lähdettäessä. Tiesin kyllä thestralien olevan tulossa ja voin todistaa sen, sillä nämä epäonnea tuovat, mustat ja siivekkäät hevoset mainitaan Comic Reliefille kirjoittamassani kirjassa "Ihmeotukset ja niiden olinpaikat". Kuitenkin jos Harry olisi nähnyt ne silloin eikä niitä olisi mitenkään selitetty, olisi se mielestäni ollut melkoista lukijan huijaamista, kun Harry olisi yhtäkkiä nähnyt nämä hirviöt, mutta niiden kanssa ei olisi tehty mitään. Selittääkseni tämän itselleni ajattelin, että kuolema pitää nähdä ja sen täytyy ehtiä hiukan painua mieleen ennen kuin hitaasti nämä olennot tulevat näkyviksi. Näin luikertelen tämän kysymyksen ohi." Luikertelua, todellakin.

Nyt viimeisimmässä Ropeconissa huomasin olevani melkein Potteristi. Eli kysymykset Potterien sisällöistä ovat minulle yleensä suhteellisen helppoja. Olin jotenkin yllättynyt, sillä olin vain silloin tällöin lueskellut kirjat ja katsonut elokuvat. En esimerkiksi ole ollut yhdessäkään larpissa, en ole roikkunut verkkokeskusteluissa... Olen kuitenkin rakastanut tuota taikamaailmaa ja kirjoja Harrysta. Ajatus Potteristi- termistä omalla kohdallani on oikeastaan kiehtova. Toivoisin pääseväni kokemaan Potter-larpin, olisi myös kivaa jos saisin mukaani jonain päivänä vielä pienen Harryni - hänellähän on jo arpi otsassa valmiiksi.

Yhtä Potter-ongelmaa en ole saanut ratkaistuksi vielä. Minkälainen ikäero Weaslyn vanhempien veljien välillä on? Charlie oli ollut poissa Tylypahkasta 6 vuotta ennen Harryn ensimmäistä vuotta, joten hänen ikänsä on helppo laskea. Mutta entä Bill?  En toistaiseksi muista, missä hänen ikänsä tai viittaus ikäeroon olisi. Kismittää...

Pottereissa isona osana on erikoiset makeiset, joten nyt tulee tee-se-itse- vaahtokarkkiresepti. Näitä en nyt sairaana ole tehnyt, mutta näin Strömsö-ohjelmassa reseptin. Israelista on saatavilla vege-gelatiinia, joten näitäkin voi kosherina tehdä.

Mansikkaiset Vaahtokarkit

Ingredienser:
10 gelatinblad
3 dl socker
2 dl vatten
2 msk honung eller ljus sirap
2 äggvitor
4 msk färskpressad jordgubbssaft eller jordgubbsessens
några droppar röd karamellfärg
maizenamjöl
florsocker

1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med mycket kallt vatten.
2. Olja lätt en fyrkantig form (ca 20 x 20 cm). Blanda ½ dl maizenamjöl och ½ dl florsocker och mjöla kanterna och bottnet med det.
3. Blanda socker, vatten och honung (sirap) i en tjockbottnad kastrull.
4. Låt alla sockerkristaller smälta på svag värme i vattnet. Rör om hela tiden med en träslev och pensla kanterna med vatten så att alla sockerkristaller smälter. (man gör det för att förhindra kristalliering av sockerlagen)
5. När sockerlagen är så gott som genomskinlig, låt den koka upp och sätt i sockertermometern, temperaturen ska nå 130 grader. Rör inte mera i sockret (då kan lagen kristalliseras).
6. Medan sockret kokar, vispa äggvitan riktigt hård.
7. När temperaturen har nått 130 grader eller "hård kula" är den klar (För att testa hård kula stadiet: droppa lite sockersirap i ett glas med kallt vatten, om du kan ta upp sockret och det går att forma till en "klibbig" kula så är den färdig).
8. Häll sockersirapen i en tunn stråle i äggvitan med du vispar kraftigt med en elvisp.
9. Krama ur gelatinbladen och smält dem på låg värme i en kastrull. När allt har smält, häll det i smeten.
10. Smaksätt och färga smeten och häll upp den i den oljade och mjölade formen. Låt stelna i cirka 1-2 timmar i kylen.
11. Skär kuber av den stelnade smeten med en vass kniv och rulla dem i florsocker och maizenamjöl.

(lähde: http://www.yle.fi/matochfritid/recept.php?id=1044)