aloin tänään kirjoittaa pientä vihreää reseptivihkoa. sen on tarkoitus
olla edullinen vihkonen, jota myydään meidän yhdistyksen hyväksi
erilaisissa tapahtumissa. olen mietinnyt kovasti, mitä ihmeen reseptejä
siihen laittaisin. sinänsä on minulla kovasti erilaisia reseptejä, niin
omia, kuin lainattuja tai muokattuja. mutta mitkä ovat sellaisia, joita
kehtaa tarjota ihmisille maksusta.
ajattelin laittaa sinne ainakin minun kehittämän nokkoskastikkeen
ohjeen. kehitin tämän reseptin ollessani eräässä pienessä kunnassa
martta-yhdistyksessä ja pidin siellä esitelmän luonnon kasvien
hyötykäytöstä. ajattelin tarjota heille jotain uutta ja kehitin tämän
reseptin. ihmiset ihastuivat siihen ja alueen martat ottivat sen
reseptin, samoin kuin paikallislehtikin. pari vuotta myöhemmin törmäsin
samaan reseptiin toisella puolen suomea ilmaisjakelulehdessä sikäläisen
marttaväen palstalla. en tiedä kuinka laajalle tämä resepti on jo
levinnyt. olisi kiva tietää.... tässä blogissa on kivaa, kun näkee
kuinka paljon väkeä on vieraillut. siitä muuten suuret kiitokset
kaikille lukijoille ja reseptibongareille. yli sata yksittäistä lukijaa
on lueskellut aina pari minuuttia kerrallaan viime kuussakin. en taida
edes tuntea kuin pari ihmistä teistä... hui.
tässä kuitenkin nokkoskastike pastalle
(kourallinen on noin desi)
kourallinen kuorittuja auringonkukansiemeniä
2 sipulia
valkosipulia maun mukaan
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
kolme kourallista ryöpättyä nokkosta
(jokainenhan on kerännyt nokkoset pieninä ja kaukaa tiestä, navetoista
tai muista lannoitteita/myrkkyjä sisältävistä maista ja muistaa, että
ryöppäys = nopea kuumassa vedessä uittaminen, ei keittäminen)
pari desiä kermaa (tai 1 dl kermaa, 1 dl maitoa)
2 tl kasviliemijauhetta
suolaa, mustaapippuria
kuumalle pannulle öljyä ja siemenet.
paista sekoitellen, älä paahda kuitenkaan. lisää joukkoon voi, pilkottu
sipuli ja valkosipuli. paistele kunnes sipulit kuultavat. lisää
kasviliemijauhe ja pilkotut, ryöpätyt nokkoset. paistele vielä ja lisää
lopuksi kerma. paista hetki kokoon jatkuvasti hämmentäen. mausta
suolalla ja pippurilla. tarjoile pastan kanssa.
maanantai, 6. maaliskuu 2006
Kommentit