aloin tänään kirjoittaa pientä vihreää reseptivihkoa. sen on tarkoitus olla edullinen vihkonen, jota myydään meidän yhdistyksen hyväksi erilaisissa tapahtumissa. olen mietinnyt kovasti, mitä ihmeen reseptejä siihen laittaisin. sinänsä on minulla kovasti erilaisia reseptejä, niin omia, kuin lainattuja tai muokattuja. mutta mitkä ovat sellaisia, joita kehtaa tarjota ihmisille maksusta.

ajattelin laittaa sinne ainakin minun kehittämän nokkoskastikkeen ohjeen. kehitin tämän reseptin ollessani eräässä pienessä kunnassa martta-yhdistyksessä ja pidin siellä esitelmän luonnon kasvien hyötykäytöstä. ajattelin tarjota heille jotain uutta ja kehitin tämän reseptin. ihmiset ihastuivat siihen ja alueen martat ottivat sen reseptin, samoin kuin paikallislehtikin. pari vuotta myöhemmin törmäsin samaan reseptiin toisella puolen suomea ilmaisjakelulehdessä sikäläisen marttaväen palstalla. en tiedä kuinka laajalle tämä resepti on jo levinnyt. olisi kiva tietää.... tässä blogissa on kivaa, kun näkee kuinka paljon väkeä on vieraillut. siitä muuten suuret kiitokset kaikille lukijoille ja reseptibongareille. yli sata yksittäistä lukijaa on lueskellut aina pari minuuttia kerrallaan viime kuussakin. en taida edes tuntea kuin pari ihmistä teistä... hui.

tässä kuitenkin nokkoskastike pastalle

(kourallinen on noin desi)
kourallinen kuorittuja auringonkukansiemeniä
2 sipulia
valkosipulia maun mukaan
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
kolme kourallista ryöpättyä nokkosta (jokainenhan on kerännyt nokkoset pieninä ja kaukaa tiestä, navetoista tai muista lannoitteita/myrkkyjä sisältävistä maista ja muistaa, että ryöppäys = nopea kuumassa vedessä uittaminen, ei keittäminen)
pari desiä kermaa (tai 1 dl kermaa, 1 dl maitoa)
2 tl kasviliemijauhetta
suolaa, mustaapippuria

kuumalle pannulle öljyä ja siemenet. paista sekoitellen, älä paahda kuitenkaan. lisää joukkoon voi, pilkottu sipuli ja valkosipuli. paistele kunnes sipulit kuultavat. lisää kasviliemijauhe ja pilkotut, ryöpätyt nokkoset. paistele vielä ja lisää lopuksi kerma. paista hetki kokoon jatkuvasti hämmentäen. mausta suolalla ja pippurilla. tarjoile pastan kanssa.