paskat. oikeesti. keljuttaa.

tänään aamu päivä meni päiväkodilla palaverissa, jossa selvitin tapahtuneita ja tapahtuman jälkeisiä toimenpiteitä. kysehän on siitä poikani eilen saamasta vammasta, joka tuli toisen pojan iskettyä liukurilla häntä kasvoihin. ainoa syy miksi ei käynyt pahemmin, kuten ei osunut silmään, oli että lyöjä oli  15 cm  lyhyempi kuin poikani, joten hän ylsi huitasemaan vain suun korkeudelle.

periaatteessa voisin olla ikävä ihminen ja ruveta riitelemään aiheesta "ei riittävästi koulutettua henkilökuntaa eikä ulkona riittävästi valvojia". voisin kyseenalaistaa tämän toisen pojan hoidon eli koska hän on "erikoistapaus" jolla on väkivaltaisia reaktioita ja monenlaisia muitakin vaikeuksia päiväkodissa . esikouluryhmässä on iso joukko isokokoisia poikia, jotka eivät ole mitenkään helposti tottelevia. ja päiväkodista vuoden alussa vaihtui liki puolet henkilökunnasta. päiväkodissa ei ole nyt riittävästi arvovaltaa opettajilla näiden poikien silmissä. ongelmia on tosiaankin.

vaikka tahdon valittaa ja olla kiukkuinen tapahtuneesta, en tahdo tuhoa kuitenkaan aiheuttaa. tahdon vain muutoksia. riittävästi valvontaa, kontrollia ja rajoja. on vain raskasta olla se ihminen, joka vaatii niitä muutoksia ja vastuuta. palaverissa vaadin kirjallista selvitystä tapahtuneesta - missä kukin oli tapahtumahetkellä, mitä tapahtui ennen liukurilla lyöntiä... poikani kertoi illalla, että lyöjä olisi ensin jahdannut häntä ja kun hän ei enää voinut paeta, niin toinen löi lujaa liukurilla kasvoihin.

oli ikävää joutua takaamaan aamulla pojalle, ettei mitään uusia lyömisiä tapahdu vaikka itse tietää hyvin sanojen olevan tyhjiä. vain ottamalla poika pois päiväkodista voisin estää sen. mutta päiväkoti tarjoaa niin paljon enemmän hyvää. hyviä kavereita, leikkejä, sosiaalisuutta ja esikoulua. asiat on selvitettävä ja kohdattava, ei paettava. poika meni siis päiväkotiin ja tarkkailin tunnin ajan hänen leikkejään. hän leikki ja touhusi kuin ei mitään olisi koskaan tapahtunut.

metsäsienipasta
4 hlölle

2 sipulia
400 g tuoreita metsäsieniä (250g säilöttyjä)
3 rkl oliiviöljyä
valkosipulin kynsi
1 pieni punainen chili murskattuna
suolaa
pippuria
puolikkaan sitruunan mehu
500g pastaa
1 kourallinen vastaraastettua parmesaania (tai jtn muuta vege/kosher/omaan diettiin sopivaa)
kourallinen tuoretta persiljaa silppuna
50 g suolatonta voita

puhdista ja viipaloi sienet ja sipulit. kaada oliiviöljy kuumaan wokkipannuun ja lisää sipulit. kuullota ne ja lisää sienet sekaan. paista ne nopeasti kerran pari käännellen ja lisää sen jälkeen joukkoon valkosipuli, chili ja ripaus suolaa. paista tuoreita sieniä vielä noin 4 min silloin tällöin sekoittaen. siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja purista joukkoon sitruunamehu.
keitä pasta al dente ja valuta hyvin.  pasta sienten sekaan ja  päälle voinokare, persiljasilppu ja juustoraaste . sekoita hyvin , jotta maut  tasaantuvat.