Tänään juoksin lääkäriltä lääkärille ja siihen meni koko päivä. Ensin jouduin juoksemaan itse Naistenklinikalle, jossa todettiin hemoglobiinini olevan likimain anemia - luokkaa (102). Ei ihme siis jatkuva väsymys, huimaus ja muut oudot olotilat.   Jimi puolestaan piti viedä terveyskeskukseen silmäluomella olevan vesirokkonäppylän tulehtumisen vuoksi. Silmä on turvonnut puoliksi kiinni ja tulehtuneen punainen. Kummallista kyllä Jimi on ollut vesirokostaan huolimatta pirteä ja reipas. Eikä kutinaakaan vielä ole ollut. Hyvä näin. Pitkien lääkärireissujen vuoksi päätin suoriutua ruokailusta H&H&H -reseptillä eli Helppo, Halpaa ja Hyvää. Siis Tattikeitto matzapallojen kera. Jimin lempiruokaa taaskin.

Kaadoin puolisentoista desiä matzajauhoja (saa Suomesta vain Avi's Delistä) kulhoon ja rikoin 2 kananmunaa. Lisäsin ripauksen suolaa ja aloin vatkata. Matzajauhot ovat kuin jauhettua voileipäkeksiä ja ne ovat olennainen osa juutalaista ruokakulttuuria. Matzaa ja niistä tehtyjä matzajauhoja syödään etenkin pesachina, juutalaisten pääsiäisenä. Vatkasin mahdollisimman kuohkeaksi taikinan, jotta saisin ilmavia matzapalloja. Osaan tehdä vasta kahdenlaisia matzapalloja: pyöreitä, kovia uppopalloja ja ilmavampia kelluvia kokkareita. Kuulemani mukaan matzapallojen tekotaito syntyy vuosien myötä. Ehkä minäkin jonain päivänä... :) Laitoin taikinan vetäytymään jääkaappiin hetkeksi.

Lääkärillä käynti on kyllä harvinaisen vaivalloista. Odottamista, etsimistä , odottamista ja tutkimista. Helpoin osuus on lääkärin tapaaminen, joka kestää sen alle viisi minuuttia, mutta jonne kestää odottaa kaksi - neljä tuntia. Toisaalta lapsille se on hyvää ja opettavaista. Oman vuoron odottaminen on tässä yhteiskunnassa tärkeä taito.

Laitoin kattilallisen vettä kiehumaan ja kuorin perunat. Heitin kiehuvan veden sekaan reilusti suolaa - peruna imee itseensä suolaa paljon - , kasvisliemijauhetta, sipulijauhetta reilusti, reilusti kuivattua persiljaa, kuivattuja tatteja alle puoli kämmenellistä ja kaksi kourallista punaisia linssejä. Linssit tekevät keitosta ihanan sakean ja antavat rautaa, hivenaineita ja kasviproteiinia. Lisäsin kuutioidut perunat ja annoin kattilan porista. Keitot ovat tekijäystävällisiä - lisää ainekset ja anna kiehua.

 Nuorempana inhosin perunoiden pesemistä kylmänallergian vuoksi. Onneksi myöhemmin ymmärsin, ettei perunoita tarvitse pestä kaikista kylmimmällä vedellä. Peruna on hyvää, halpaa ja helppoa. Ja monipuolista. olen vanhemmiten alkanut ihailla sen monipuolisia käyttöominaisuuksia. Kakku, leipä, keitto, gnocci tai perunajauho...

Lisäsin keittoon pussillisen keittojuureksia.

Mitä odottaminen meille aikuisille antaa? Naistenlehtien turhia julkkiksia, väljähtänyttä vettä muovimukissa ja huonoa omaatuntoa tekemättömistä töistä, joita tuon odotusaikana olisi voinut tehdä. Ehkä myös meidän itsekkyytemme ja "minä-ensin" -asenteemme saa siitä jotain koulutusta.

Otin matzataikinan jääkaapista ja tein kahdella lusikalla peukalonpään kokoisia nokkareita, jotka pudottelin kiehuvan keiton päälle. matzakokkareet alkoivat heti kohota ja vaalentua kypsyessään keittoliemessä.

Toisaalta  en kykene ymmärtämään, miksei päivystysjonoja voisi tämän päivän tekniikan avulla tehdä tehokkaammaksi. Jos joku todella haluaa istua kolme tuntia lukien vanhoja lehtiä - okei - mutta itse toivoisin että voisin soittaa aamulla päivystykseen, saada kellonajan jolloin siellä tulee olla ja sitten odottaa 20 - 40 minuuttia lääkärille pääsyä.  No, ainahan yhteiskunnassa jotain järjetöntä tulee olla. Olkoon se nyt nämä lääkärien luo odottamiset.

Käänsin matzapallot  ja valelin niitä liemellä.

Kattilasta nousi herkullinen tattikeiton tuoksu. Hetki vielä ja Jimi pääsisi syömään.