Tänään juoksin lääkäriltä lääkärille
ja siihen meni koko päivä. Ensin jouduin juoksemaan itse
Naistenklinikalle, jossa todettiin hemoglobiinini olevan likimain
anemia - luokkaa (102). Ei ihme siis jatkuva väsymys, huimaus ja muut
oudot olotilat. Jimi puolestaan piti viedä terveyskeskukseen
silmäluomella olevan vesirokkonäppylän tulehtumisen vuoksi. Silmä on
turvonnut puoliksi kiinni ja tulehtuneen punainen. Kummallista kyllä
Jimi on ollut vesirokostaan huolimatta pirteä ja reipas. Eikä
kutinaakaan vielä ole ollut. Hyvä näin. Pitkien lääkärireissujen vuoksi
päätin suoriutua ruokailusta H&H&H -reseptillä eli Helppo,
Halpaa ja Hyvää. Siis Tattikeitto matzapallojen kera. Jimin lempiruokaa taaskin.
Kaadoin puolisentoista desiä matzajauhoja (saa Suomesta vain Avi's
Delistä) kulhoon ja rikoin 2 kananmunaa. Lisäsin ripauksen suolaa ja
aloin vatkata. Matzajauhot ovat kuin jauhettua voileipäkeksiä ja ne
ovat olennainen osa juutalaista ruokakulttuuria. Matzaa ja niistä
tehtyjä matzajauhoja syödään etenkin pesachina, juutalaisten
pääsiäisenä. Vatkasin mahdollisimman kuohkeaksi taikinan, jotta saisin
ilmavia matzapalloja. Osaan tehdä vasta kahdenlaisia matzapalloja:
pyöreitä, kovia uppopalloja ja ilmavampia kelluvia kokkareita.
Kuulemani mukaan matzapallojen tekotaito syntyy vuosien myötä. Ehkä
minäkin jonain päivänä... :) Laitoin taikinan vetäytymään jääkaappiin
hetkeksi.
Lääkärillä
käynti on kyllä harvinaisen vaivalloista. Odottamista, etsimistä ,
odottamista ja tutkimista. Helpoin osuus on lääkärin tapaaminen, joka
kestää sen alle viisi minuuttia, mutta jonne kestää odottaa kaksi -
neljä tuntia. Toisaalta lapsille se on hyvää ja opettavaista. Oman
vuoron odottaminen on tässä yhteiskunnassa tärkeä taito.
Laitoin kattilallisen vettä kiehumaan ja kuorin perunat. Heitin
kiehuvan veden sekaan reilusti suolaa - peruna imee itseensä suolaa
paljon - , kasvisliemijauhetta, sipulijauhetta reilusti, reilusti
kuivattua persiljaa, kuivattuja tatteja alle puoli kämmenellistä ja
kaksi kourallista punaisia linssejä. Linssit tekevät keitosta ihanan
sakean ja antavat rautaa, hivenaineita ja kasviproteiinia. Lisäsin
kuutioidut perunat ja annoin kattilan porista. Keitot ovat
tekijäystävällisiä - lisää ainekset ja anna kiehua.
Nuorempana
inhosin perunoiden pesemistä kylmänallergian vuoksi. Onneksi myöhemmin
ymmärsin, ettei perunoita tarvitse pestä kaikista kylmimmällä vedellä.
Peruna on hyvää, halpaa ja helppoa. Ja monipuolista. olen vanhemmiten
alkanut ihailla sen monipuolisia käyttöominaisuuksia. Kakku, leipä,
keitto, gnocci tai perunajauho...
Lisäsin keittoon pussillisen keittojuureksia.
Mitä odottaminen meille aikuisille antaa? Naistenlehtien turhia
julkkiksia, väljähtänyttä vettä muovimukissa ja huonoa omaatuntoa
tekemättömistä töistä, joita tuon odotusaikana olisi voinut tehdä. Ehkä
myös meidän itsekkyytemme ja "minä-ensin" -asenteemme saa siitä jotain
koulutusta.
Otin matzataikinan jääkaapista ja tein kahdella lusikalla peukalonpään
kokoisia nokkareita, jotka pudottelin kiehuvan keiton päälle.
matzakokkareet alkoivat heti kohota ja vaalentua kypsyessään
keittoliemessä.
Toisaalta en kykene ymmärtämään, miksei päivystysjonoja voisi
tämän päivän tekniikan avulla tehdä tehokkaammaksi. Jos joku todella
haluaa istua kolme tuntia lukien vanhoja lehtiä - okei - mutta itse
toivoisin että voisin soittaa aamulla päivystykseen, saada kellonajan
jolloin siellä tulee olla ja sitten odottaa 20 - 40 minuuttia
lääkärille pääsyä. No, ainahan yhteiskunnassa jotain järjetöntä
tulee olla. Olkoon se nyt nämä lääkärien luo odottamiset.
Käänsin matzapallot ja valelin niitä liemellä.
Kattilasta nousi herkullinen tattikeiton tuoksu. Hetki vielä ja Jimi pääsisi syömään.
torstai, 26. toukokuu 2005
Kommentit